Het aanleggen van een aspergebed

Bedankt voor je aankoop, je gaat veel plezier beleven aan je asperge maar je moet ze wel een goede start geven. Als je onderstaande instructie volgt dan gaat dat helemaal goed komen!

Asperges worden op een afstand van 25 tot 35 cm van elkaar gezet in een geul. De afstand is een beetje afhankelijk van het formaat van de klauwen. Kleine klauwen op 25, grote op 35.

Graaf als eerste een geul van 50 cm breed en ongeveer 20 cm diep. De lengte is afhankelijk van het aantal planten dat je gaat zetten. De afstand van de rijen moet ongeveer 1 meter zijn. Dit omdat de planten naar het oogsten flink de hoogte en breedte in gaan.

Zie tekening 1

Maak een klein bergje grond in de geul waar je de plant wil hebben staan en leg de klauw met de groeipunt omhoog op het bergje. Door het bergje kun je de wortels makkelijker rangschikken. Leg de wortels mooi naar buiten toe. Dit ziet er dan uit alsof de groeipunt een zon is en de wortels de stralen. Herhaal dit met alle klauwen

Dek de klauwen af met ongeveer 20 cm grond en zorg dat de klauwen niet uitdrogen. Je zit nu dus weer gelijk aan het maaiveld.

Zie tekening 2 

In het eerste jaar oogst je niks van de asperge, deze moet dan al zijn energie steken in het groeien. Je zal zien dat de planten loof gaan schieten en dit is perfect. Knip dit vooral niet af, de plant heeft dit nodig om groot en sterk te worden.

In november/december is het loof afgestorven en kun je dit afknippen. Tevens is dit het moment om de berm op te hogen tot 30 cm boven het maaiveld. Er ligt dan dus ongeveer 50 cm grond op de aspergeklauwen.

Zie tekening 3 

Het tweede jaar begin je met oogsten. Let wel op dat je maar een klein beetje oogst (maximaal 2 asperges per klauw) en oogst niks meer na half mei. De plant mag nu weer groeien en sterker worden. In november/december mag het loof weer afgeknipt worden en kun je de berm weer met 10 cm ophogen.

Het derde jaar kan er geoogst worden tot begin juni. Hierna de planten met rust laten en het loof mag weer in november/december afgeknipt worden en mag de berm weer met 10 cm worden opgehoogd.

Het vierde jaar mag je volop gaan oogsten. Alles wat boven komt tot 24 juni (de langste dag) mag lekker opgegeten worden. Na deze dag laat je de planten weer energie opdoen tot het volgende jaar en herhaal  je het ritueel met afknippen en eventueel ophogen.

De planten hebben een leven van ongeveer 20 jaar waarna de productie grof naar beneden gaat.

Heel veel plezier met de kweek en mocht je nog moestuin of bloemzaden nodig hebben vergeet dan niet mijn website te bezoeken

 

Bemesting

Tijdens de aanleg van het bed kan er veel compost vermengd worden in de grond.  Ook de grond waar je de berm mee ophoogt kan compost in worden vermengd. Asperges bemest je 2 keer per jaar. In het voorjaar zodat de plant mooie asperges kan produceren en na de oogst zodat de plant kan aansterken. Tevens houdt de aspergeplant niet van zure grond dus 1 keer per jaar wat kalk vinden ze ook wel fijn. Mocht je niet in de mogelijkheid zijn om zelf compost te maken dan is het gebruik van DCM groente en fruit aan te raden. Dit is een biologische meststof die alles heeft wat de planten nodig hebben

Standplaats

 

Asperges zijn zonaanbidders. Hoe sneller de grond in het voorjaar opwarmt des te eerder produceren ze een heerlijk maaltjes. De beste plek voor asperges is dus vol in de zon.