Hoffman Zaden PREMIUM SELECTIE

 

Waar ik altijd van heb gedroomd wordt werkelijkheid. Een aparte lijn met zaden die allemaal iets unieks hebben. Vrijwel niet aan te komen, uitzonderlijke groei, eigenlijk alles wat bijzonder is beschikbaar maken voor iedereen. Om deze reden komt er langs de standaard zaden deze PREMIUM selectie. Deze zaden zijn niet allemaal van eigen teelt en kunnen ook ingekocht zijn. In geval van inkoop zijn ze van voor mij zeer betrouwbare bronnen waardoor de kwaliteit gewaarborgd is.


Violetta di Sicilia

Een heerlijke heirloom variant van de bloemkool afkomstig uit Italië. Heirloom is letterlijk vertaald erfstuk. Dit zijn dus soorten die generaties achter elkaar zijn doorgeven in families. Deze variant van de bloemkool is zeer speciaal vanwege de kleur. Violet van buiten wit/groen van binnen. Wanneer je deze bloemkool kookt zal hij van kleur veranderen van violet naar groen/wit. Mijn eigen kinderen noemen dit dan ook toverkool.

 

De kolen zijn makkelijk te kweken. Je kan deze thuis voorzaaien in de periode februari tm april voor een vroege oogst of in mei tm juli voor een late oogst. Wanneer ze 4 setjes echte blaadjes hebben kunnen deze de tuin in. Let wel op: de vogels dol zijn op het sappige middelste groeipuntje en de koolwitjes er graag hun eitjes op leggen die weer uitgroeien tot rupsen die je plant opeten. Het is dus aan te raden om de planten af te dekken met insectengaas of een vliesdoek zodat de vogels en insecten er niet bij kunnen. 

 

Bloemkool heeft net als andere kolen behoefte aan veel voeding. Dit kun je bereiken door op het begin van het jaar stalmest of compost toe te voegen aan de grond. En halverwege het groeien nog een handje biologische meststof toe te voegen. 

 

Iedere verpakking bevat 25 zaden van deze fantastische eyecatcher

Violetta di Sicilia

€ 4,95

 • 0,05 kg
 • Uitverkocht

Tsamma

Citrullus caffer is de Latijnse naam voor deze lekkernij. De watermeloen en de Tsamma zijn verre neven van elkaar. Het hele verhaal begint ongeveer 4000 jaar terug in de Kalahari woestijn waar deze soort zijn oorsprong heeft. De Egyptenaren zijn er mee aan de slag gegaan om hier een lekker eetbare variant van te verkrijgen. Jazeker, toen deden ze ook al aan selectie om de zaden te bewaren van de mooiste, lekkerste en grootste vruchten om deze het jaar erop weer te gebruiken. Omdat deze soort al vele malen gekweekt is en door selectie is verbeterd door de duizenden jaren heen is er nu een hele sterke plant overgebleven die zeer droogte resistent is en lekkere vruchten geeft. 

 

 

De vruchten zijn groen gemarmerd van kleur aan de buitenkant en kunnen een gewicht bereiken van 1.5 tot 2 kilo. Wanneer je de vrucht open snijdt is deze gelig van kleur en zitten de zaden verspreid door de vrucht heen net als bij zijn verre neef de watermeloen alleen zijn deze rood van kleur. Het vruchtvlees is harder als wij gewend zijn met een meloen en het is dan ook vooral lekker om iets van deze meloen te bereiden zoals een jam of een andere confiture. De vruchten/zaden bevatten veel pectine dus bij binden zal niet snel nodig zijn. 

 

Zaaien van deze “meloen” wordt gedaan vanaf begin maart op een warme plek met veel licht. Na de laatste vorst mag deze op zijn plek worden gezet in een kas of in de volle grond. In de kas zal deze variant beter produceren maar buiten gaat het ook prima. De planten hebben ongeveer 1,5m2 nodig om te groeien. Ieder verpakking bevat 5 zaden van deze heerlijk voorvader van de watermeloen

 

 

Batchnummer 182

Tsamma

€ 4,95

 • 0,05 kg
 • Uitverkocht

Trombolino d'Albenga

Deze vrucht valt een beetje onder 2 categorieën groente. Soms worden ze courgette genoemd en soms pompoen. Officieel is het een Cucurbita moschata wat in het Nederlands een pompoen is. Ikzelf vind dat ze meer courgette zijn, maar goed wie ben ik!

 

Het is een Italiaans heirloom ras wat inhoud dat deze al jaren mee gaat. En met een reden, planten groeien mooi en krachtig en ze kunnen klimmen. Geef ze een hekwerk en ze nemen dus ook nog eens minder plek in beslag dan een normale pompoen of courgette. 

 

De vruchten zijn jong (tot 30 cm) te eten als een courgette maar als je ze langer laat hangen worden ze groter en groter en groter totdat ze er uit zien zoals op de foto. Laat je ze aan een rek groeien dan zullen ze mooi lang gerekt worden. Kruipen ze over de grond dan hebben de vruchten de nijging om op te krullen. 

 

De smaak van de jonge vruchten is een beetje als courgette. Wanneer je de laat groeien veranderd dit meer naar een butternut smaak en dan is deze ook enkele maanden houdbaar. 

Je kan ze roerbakken, bakken, in de oven garen of een lekkere soep van maken. Een heel veelzijdige vrucht dus. 

 

Je behandeld ze hetzelfde als een courgette of pompoen qua zaaien. Voorzaaien in april en uitplanten na de laatste vorst wat in Nederland medio half mei is. 

 

Deze heerlijke pompoen/courgette (ik ben er nog steeds niet uit) zit verpakt per 5 zaden

 

Op de foto’s zie je de verschillende kleuren die de vruchten hebben tijdens het rijpingsproces 

 

 

Batch nummer 184

Trombolino d'Albenga

€ 4,95

 • 0,05 kg
 • Uitverkocht

Wildbloemenmix

Alleen het allermooiste wat er is voor mens, insect en bodem.

Waar ik mezelf vaak aan stoor met het kopen van zadenmengels is dat er vaak vulling in zit die weinig tot niets toevoegen behalve gewicht wat voor verkopers resulteerd in een grotere marge. Deze wildbloemen mix is door mijzelf helemaal samengesteld, gemengd en verpakt. Het gewicht per verpakking is slechts 5 gram. Vergis je niet dit is goed voor 10m2 aan bloemen.  In deze mix zitten geen grassen, lupine of andere verzwaarders. Dit is alleen wat je daadwerkelijk wil en dat zijn bloemen. Alles is geschikt voor de insecten en ze hebben een zeer ruime bloeitijd. Zaai dit begin mei en je zal versteld staan hoe groot de bloemenzee zal zijn die zelfde zomer. 

 

De mix is samengesteld uit:

 • Bolderik  ±7%
 • Echte korenbloem ±10%
 • Raapzaad ±5%
 • Zomeradonis ±10%
 • Fluitenkruid ±6%
 • Borage ±10%
 • Tuingoudsbloem ±8%
 • Vlas ±9%
 • Phacelia ±10%
 • Boerenwormkruid ±10%
 • Paarse morgenster ±3%
 • Incarnaatklaver ±5%
 • Ijzerhard (Verbena)  ±7%

 

Batchnummer 0000181

 

·

PREMIUM Wildbloemenmix

€ 5,99

 • 0,05 kg
 • Uitverkocht

Wosun Aspergesla/Celtuse

Lactose sativa var. angustana is de Latijnse benaming van deze heerlijke plant. Deze groeit als een krop sla alleen wordt deze niet geteeld voor de bladeren maar voor de steel. Deze variant van de sla wordt veel geteeld in de Aziatische landen maar vind zijn oorsprong in Egypte. Het is bekend dat oude Egyptenaren als bepaalde soorten sla kweekte voor hun stengel. De historie van deze plant gaat dus zeer ver terug. 

 

Het kweken is heel erg gemakkelijk. Je kan deze op de plek zaaien of voorzaaien. Net wat jij makkelijker vind. Ook de tijd van het jaar maakt niet zo heel veel uit zolang het maar niet midden in de winter is.  De periode oktober tot en met maart moet vermeden worden door de kans op strenge vorst. Een paar nachtvorstje kan deze plant wel hebben. Wordt het kouder als -3 dan loopt de plant gegarandeerd schade op. 

 

Het bereiden van Wosun kan op verschillende manieren. Schillen en dan rauw eten als een komkommer. De smaak is dan hartig met een licht bittere toets. Je kan deze echter ook na het schillen aanbakken of stoven. Veel mogelijkheden dus die ik aan kan raden om allemaal een keer te proberen. 

 

Iedere verpakking van deze heerlijke “sla” soort bevat 250 zaden. 

 

Batchnummer 183

 

 

Wosun

€ 4,95

 • 0,05 kg
 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 3-51