· 

Varenrouwmuggen

Varenrouwmuggen kunnen veel schade en ergernis aan richten. Deze muggen kunnen er voor zorgen dat een plant helemaal stopt met groeien als de overlast te groot is. Ze kunnen zich namelijk als larve voeden aan de wortels van de planten.

 

De varenrouwmug is een kleine mug welke je kan zien opvliegen wanneer je bij de planten in de buurt komt. Komt onschuldig over maar dit kan snel een hele plaag worden. Als eerste is het belangrijk om te weten hoe je dit op voorhand kan voorkomen.

 

Vaak worden de muggen van buiten mee genomen naar binnen. Dit kan via de potgrond waar mogelijk al eitjes in zitten of planten die van buiten naar binnen zijn gezet. Ze komen zelden tot nooit aanvliegen. Buiten vormen de muggen geen probleem omdat ze daar natuurlijke vijanden hebben. Binnen hebben ze die niet dus kunnen ze zich in alle rust vermenigvuldigen.

 

Nog belangrijker is om te weten hoe je er vanaf komt. Dit kan vrij lastig zijn want ze zijn best hardnekkig. Als eerste kun je proberen om luchtstroming bij je planten te krijgen (ventilator doet wonderen) Hierdoor kunnen de muggen niet meer vliegen. Hierna kun je ze weg vangen met een gele lijmplaat. Dit zal je echter moeten blijven doen want de eitjes die de muggen al gelegd hebben kunnen nog steeds uit komen.

 

De tweede manier is gericht om de eitjes kapot te maken. Dit kun je doen door een kleine hoeveelheid waterstofperoxide 3% (verkrijgbaar bij iedere drogist) over de grond te gieten. Dit klinkt niet biologisch maar is het wel. Waterstofperoxide bestaat namelijk maar uit 2 stoffen, water en zuurstof. Niks mis mee dus.

 

De derde manier is wat duurder in het gebruik maar geloof me. Als het echt een plaag is en je planten zijn je lief dan investeer je dat bedrag graag. Waar ik het over heb zijn aaltjes (Steinernema feltiae). Deze microscopisch kleine organismes werken als een parasiet op de larven waardoor ze snel zullen sterven.

 

Als laatste wil ik nog zeggen:

-Een combinatie van 2 verschillende behandelingen het beste is.

-Voorkomen is beter dan genezen

-Zorg er voor dat de bovenkant van de grond droog blijft. De larve hebben vocht nodig om te overleven

-Soms werkt het om de grond af te dekken met gele zand (zandbak zand oid) hier leggen ze niet zo makkelijk eitjes in.

 

 

Ik hoop dat het jullie bespaard blijft!

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Contactgegevens:

Hoffman Zaden

Lijsterstraat 37

6591WE Gennep

Info@hoffmanzaden.nl

Facebook: Hoffman Zaden

06-53888454

Kvk: 81836473

BTWid: NL003609702B92

IBAN: NL31RABO0264560029

BIC: RABONL2U

 

 

 

 

 

 

 

De Moestuin van Robbert is lid van NAK tuinbouw wat staat voor Nederlandse Algemene Keuringsdienst van zaaizaden en pootgoed van landbouwzaden. 

 

Alle zaden zijn voorzien van de verplichte vermeldingen op de verpakkingen. Tevens wordt er jaarlijks een keuring uitgevoerd.

 

Fytosanitair nr: NL-895425904