· 

Meststoffen

Meststoffen zijn er in alle soorten en maten. Deze worden over het algemeen verdeeld onder 3 soorten. Chemische meststoffen: dit zijn meststoffen met een niet biologische oorsprong welke vaak bestaan uit zouten. Dan heb je nog de organische meststoffen. Deze meststoffen bevatten alleen stoffen die van natuurlijke oorsprong zijn. Denk aan bloedmeel, beendermeel, maar ook cacaodoppen of vinasse (afkomstig van suikerbieten), of mesten zoals paardenmest en koemest. Dan heb je als laatste nog de mineraal-organische meststoffen die een combinatie van beide zijn.

 

Meststoffen NPK uitgelegd in een notendop

 

N staat voor Nitrogen (stikstof)

Dit voedingselement is 1 van de 3 belangrijkste voor de plant. Stikstof zorgt voor groei en grote bladeren waardoor deze veel zonlicht kunnen vangen (fotosynthese). Geen stikstof betekent geen groei. Ook zorgt stikstof voor de groene bladkleur.

 

P staat voor Phosphorus oftewel fosfor/fosfaat

Dit is het 2e deel van de letters NPK. Fosfaat zorgt voor een goede wortelgroei zodat de plant perfect de voedingsstoffen en vocht op kan nemen. Ook zorgt het voor een goede bloemzetting zodat je veel vruchten kan oogsten. Of bij sierplanten zorgt het voor meer bloemen per plant.

 

K staat voor Kalium

Dit is het 3e deel van de NPK. Dit zorgt er voor dat de celwanden dikker worden zodat de plant stevig wordt. Ook zorgt kalium voor mooie grote vruchten en knollen dus de gewassen zoals aardappels, biet, prei en ui kunnen hier best wel wat van gebruiken. Dankzij voldoende kalium zal de houdbaarheid van de gewassen na oogst toenemen.

 

Langs deze basis elementen heb je nog veel zogenaamde spoorelementen die nodig zijn voor de groei maar als ik het hier nu over ga hebben dan wordt dit een completen studie meststoffen. Ik wil het leuk en begrijpbaar houden dus misschien in een later artikel hier meer over.

 

We gaan weer verder met de soorten mest.

 

Kunstmest of chemische mest: het enigste zinnige wat ik er over kan zeggen is: begin er niet aan. Je verarmt de bodem, voegt zout toe aan je grond en het proces om kunstmest te maken is nou niet echt milieuvriendelijk. Kunstmest werkt zeer snel en geeft vaak een shock aan planten. Het is een korte termijn oplossing want de werking is al binnen enkele weken zo goed als weg door uitspoeling waardoor je weer moet bij mesten.

 

Biologische/organische/natuurlijke meststoffen zijn meststoffen die een natuurlijke oorsprong hebben. Er zijn veel verschillende merken op de markt maar 1 springt er wat mij betreft daar wel in uit en dat is DCM. De samenstelling die hun hebben voor de moestuin is wat mij betreft perfect. Ze gebruiken een mix van 6 tot 10 verschillende grondstoffen in één formule, waardoor je een goede groei hebt die lang blijft doorwerken tot 3 maanden lang. Ik zelf gebruik deze ook als ik moet bij mesten bij de kolen, wat nog al veelvraten zijn qua voeding. Wat deze producten bieden is over het algemeen gewoon gemak. Je opent een zak en strooit deze waar nodig en je bent klaar. Makkelijker kunnen ze het niet maken. En er is geen houdbaarheidsdatum dus een geopende zak kan je jaren later nog gebruiken (wel goed afsluiten ivm vocht).

 

Dierlijke mest is ook een natuurlijke mest want deze is afkomstig van dieren. In principe kan alle mest van herbivoren gebruikt worden (dieren die uitsluitend plantaardig materiaal eten). Het is goedkoop of zelfs helemaal gratis als je een adresje weet en het werkt perfect.

 

Ik gebruik als basisvoeding paardenmest. Deze composteer ik gedurende het jaar met het groen en bruin materiaal. Wanneer ik in het najaar de tuin leeg haal, leg ik een laag van deze mengeling van mest en compost op de bestaande aarde en laat ik deze rusten tot het nieuwe kweekseizoen weer begint. In het voorjaar gaat hier de woelvork doorheen en ben ik klaar om te kweken. De groenten die halverwege het seizoen nog een extraatje kunnen gebruiken geef ik een handje mestkorrels van DCM.

 

Als laatste wil ik nog een stukje vertellen over champost. Dit is een mengsel van paardenmest, stro, kalk en kippenmest en is dus ook een natuurlijke meststof. Dit wordt machinaal gecomposteerd in slechts enkele dagen, er wordt mycelium (om champignons van te kweken aan toegevoegd en vervolgens naar een champignon teler gebracht. Na de champignon oogst door de teler kan dit substraat gebruikt worden in de (moes)tuinen. Let op: champost is een basisch materiaal omdat er veel kalk in zit. Dit moet dus vermeden worden worden op grond die al van zichzelf een hoge pH waarde heeft.

 

Goed, dit was dus een basis lesje meststoffen. Doe je voordeel ermee om te ontcijferen wat er op zakken staan en om je eigen bemestingsplan te maken. Dit bericht is puur op mijn eigen ervaring geschreven en de DCM die ik aanraad wordt betaald uit eigen zak. Geen sponsoring of iets dergelijks dus voor dit artikel, gewoon mijn eigen ervaring.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Contactgegevens:

Hoffman Zaden

Lijsterstraat 37

6591WE Gennep

Info@hoffmanzaden.nl

Facebook: Hoffman Zaden

06-53888454

Kvk: 81836473

BTWid: NL003609702B92

IBAN: NL31RABO0264560029

BIC: RABONL2U

 

 

 

 

 

 

 

De Moestuin van Robbert is lid van NAK tuinbouw wat staat voor Nederlandse Algemene Keuringsdienst van zaaizaden en pootgoed van landbouwzaden. 

 

Alle zaden zijn voorzien van de verplichte vermeldingen op de verpakkingen. Tevens wordt er jaarlijks een keuring uitgevoerd.

 

Fytosanitair nr: NL-895425904