· 

Koffie in de moestuin

Een aantal weken terug hebben wij een espresso halfautomaat gekocht. Lekker ouderwets een piston vullen met koffie, aandrukken, in de machine draaien, kopje er onder en espresso zetten. Hierdoor ben ik mezelf gaan verdiepen in koffie en kwam door de vele informatie wat interessante dingen tegen die behoorlijk tegenspreken wat je over het algemeen van andere tuinders hoort.

 

Veel mensen zijn van mening dat koffie drab alleen voor zuur minnende planten geschikt is. Dit is alleen niet waar. Als je jezelf dieper in koffie gaat verdiepen kom je er achter dat de zuren die in gebrande koffie zitten water oplosbaar zijn. Kort samengevat: verse gemalen koffie waar nog geen lekker bakje van is gezet geeft een ph waarde rond de 5.0, zeker niet geschikt voor in de tuin. Wanneer je er koffie van gezet hebt zijn de zuren er uit gespoeld en hou je koffie drab over welke een ph heeft tussen de 6.5 en 6.8. Geheel geschikt dus voor in de moestuin. Een ideale ph waarde voor de moestuin grond zit tussen de 6.0 en 7.5. Koffie is dus volkomen “veilig” om in de tuin te gebruiken als meststof en zal je grond niet extra zuur maken.

 

Gebruikte koffie is in de moestuin een perfecte meststof voor extra stikstof. Gebruikte koffie bevat namelijk 2% stikstof wat best wel een mooi percentage is om je stikstof minnende soorten zoals bladgewassen, kolen en prei een extra biologische stikstof boost te geven halverwege de groei.

 

Bijkomend voordeel van koffie is dat verschillende insecten en de slakken de geur/gevoel etc verschrikkelijk vinden en de kans groter is dat ze jou tuintje links laten liggen. Tevens zitten er stoffen in koffie die bepaalde microben in de grond fantastisch vinden en dus het bodemleven activeren.

 

Nu zullen er veel mensen zijn die deze informatie in twijfel gaan trekken. Speciaal voor hun heb ik een link toegevoegd van de Oregon State University 😉 https://extension.oregonstate.edu/gardening/soil-compost/coffee-grounds-composting

 

 

Voor degene die net als mij verslaafd zijn aan plantjes en koffie, gooi dit “afval” dan niet weg. Het is goud waard in de tuin!

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Contactgegevens:

Hoffman Zaden

Lijsterstraat 37

6591WE Gennep

Info@hoffmanzaden.nl

Facebook: Hoffman Zaden

06-53888454

Kvk: 81836473

BTWid: NL003609702B92

IBAN: NL31RABO0264560029

BIC: RABONL2U

 

 

 

 

 

 

 

De Moestuin van Robbert is lid van NAK tuinbouw wat staat voor Nederlandse Algemene Keuringsdienst van zaaizaden en pootgoed van landbouwzaden. 

 

Alle zaden zijn voorzien van de verplichte vermeldingen op de verpakkingen. Tevens wordt er jaarlijks een keuring uitgevoerd.

 

Fytosanitair nr: NL-895425904