· 

De Capsicum familie

Binnen de Capsicum familie zitten verschillende soorten die allemaal dezelfde clade hebben (clade zijn simpel uitgelegd de voorouders). Er zijn 10 tallen verschillende soorten maar in dit stukje wil ik meer uitleg geven over de meest gangbare soorten. Annuum, Chinense en Baccatum.

 

 

Heel kort door de bocht zijn het allemaal vruchtdragende gewassen. Paprika en peper zijn de Nederlandse benamingen van deze vruchten. Nederland is één van de enige landen die een aparte benaming hebben voor de pittige en zoete variant. Paprika is zoet en peper is scherp. Je hebt ze in alle soorten en maten, van grote punt paprika’s tot een formaat van een speldenknopje.

 

Capsicum Annuum:

Dit zijn grofweg de sneller groeiende soorten. De bekende blok en punt paprika uit de supermarkt valt hier ook onder. Maar ook de Jalapenos waar je heerlijke jalapeno poppers van kan maken. Omdat de annuum wat sneller groeit kun je deze ook wat later zaaien. Halverwege maart is wel echt de deadline om ze nog te zaaien. Anders heeft het niet meer veel zin en zul je weinig tot niks meer kunnen oogsten.

 

Capsicum Chinense:

De naam chinense geeft meteen een hoop verwarring. Deze is niet zoals de naam doet vermoeden afkomstig uit China. Van origine komt deze plant uit het zuid Amerika. Bekende soorten zijn de Habanero en de Madamme Jeanette. De Chinense zaai je uiterlijk eind februari. Later zaaien heeft geen zin omdat deze soort zeer langzaam groeit en er lang over doet om af te rijpen. Let wel op met de pepertjes. Deze zijn over het algemeen heel scherp van smaak!

 

Capsicum Baccatum

Dit is naar mijn mening de perfecte peper voor het Nederlandse klimaat. Kan redelijk snel groeien, doet het goed in de buitenlucht en planten blijven mooi compact als een struik waardoor ze niet zo vatbaar zijn voor de wind. De smaak is over het algemeen tropisch. Ik zaai de baccatum op zijn laatst half februari. Planten kunnen dan al met een mooi formaat naar buiten. Het enige nadeel van deze plant is dat de vruchten er redelijk lang over doen om rijp te worden. Daar staat dan wel een plant tegenover welke geen speciale zorg nodig 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Contactgegevens:

Hoffman Zaden

Lijsterstraat 37

6591WE Gennep

Info@hoffmanzaden.nl

Facebook: Hoffman Zaden

06-53888454

Kvk: 81836473

BTWid: NL003609702B92

IBAN: NL31RABO0264560029

BIC: RABONL2U

 

 

 

 

 

 

 

De Moestuin van Robbert is lid van NAK tuinbouw wat staat voor Nederlandse Algemene Keuringsdienst van zaaizaden en pootgoed van landbouwzaden. 

 

Alle zaden zijn voorzien van de verplichte vermeldingen op de verpakkingen. Tevens wordt er jaarlijks een keuring uitgevoerd.

 

Fytosanitair nr: NL-895425904