· 

Daucus carota, de familie wortel


Daucus carota is de botanische naam van de familie wortel. Hier vallen zowel de wilde als de eetbare wortel onder.

Wortels zijn er in alle soorten en maten en voor ieder seizoen. Wortels kweken is niet heel erg moeilijk maar we zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het het voorbewerken van de grond. Deze moet lekker los zijn. Het eetbare deel van de wortel is de zogenaamde penwortel van de plant. Wanneer de wortel iets tegenkomt waar het moeilijk doorheen komt dan groeit deze krom of maakt een zogenaamde vork aan. De per splitst dan in 2e en je krijgt een wortel met 2 “benen”.

Wanneer je grond goed los is kun je over gaan naar het zaaien. Dit doe je altijd direct in de grond. Wederom om te voorkomen dat je de penwortel aantast. Je hoeft ze niet diep te zaaien een paar millimeter is al genoeg. Omdat je de zaden maar met een klein beetje grond afdekt ligt het uitdrogen op de loer. Zelf leg ik altijd bij wortels een stukje vliesdoek over het bed neer. Hierdoor droogt de grond aanzienlijk minder snel uit.

Het kiemen kan wel een aantal weken duren. Doordat het zoon kleine zaden zijn heb je hoogstwaarschijnlijk te dik gezaaid. Althans dat gebeurt mij altijd. Je kan de wortels dan uitdunnen zodat ze ongeveer 3 cm van elkaar staan en 20 cm tussen de rijen.

Wanneer je ze hebt uitgedund is het eigenlijk de kunst om de planten zo veel mogelijk met rust te laten en niet te veel water te geven. Doordat je ze weinig water geeft zullen ze dieper gaan wortelen en krijg je mooie rechte en lange wortels. Let wel op dat je ze niet uit laat drogen.

Gedurende de oogst kan het zijn dat de wortelmineer vlieg je wortels gaat aantasten. Als je weet dat ze er zijn of je wil zeker een goede teelt hebben dan kun je de bedden afdekken met een tunneltje van insectengaas.

Wortels zijn klaar om te oogsten als je het kopje net onder het loof boven de grond ziet uitsteken.

Wortels kunnen in principe al gezaaid worden in maart. Zelf kies ik er altijd voor om te wachten tot de temperaturen wat hoger zijn en je dus een betere en snellere kieming krijgt.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Contactgegevens:

Hoffman Zaden

Lijsterstraat 37

6591WE Gennep

Info@hoffmanzaden.nl

Facebook: Hoffman Zaden

06-53888454

Kvk: 81836473

BTWid: NL003609702B92

IBAN: NL31RABO0264560029

BIC: RABONL2U

 

 

 

 

 

 

 

De Moestuin van Robbert is lid van NAK tuinbouw wat staat voor Nederlandse Algemene Keuringsdienst van zaaizaden en pootgoed van landbouwzaden. 

 

Alle zaden zijn voorzien van de verplichte vermeldingen op de verpakkingen. Tevens wordt er jaarlijks een keuring uitgevoerd.

 

Fytosanitair nr: NL-895425904