· 

Compost

Zelf composteren heeft veel voordelen. Je brengt voedingsstoffen, microben, humus en nog veel meer goede dingen in de bodem waardoor een gedegradeerde bodem snel weet tot leven kan komen of een goede bodem nog beter kan worden.

Er zijn te veel redenen om te composteren. Zoek het maar eens na op Google of op YouTube op het kanaal van Charles Dowding hij geeft hier heel veel informatie over.

Groen en bruin

Groen en bruin is de basis van je composthoop. Eigenlijk is alles wat nat, groen is bevat veel stikstof. Alles wat droog is bevat koolstofhoudende materialen en is bruin van kleur. Je hebt beide materialen nodig om goed te kunnen composteren. De verhoudingen die je aan moet houden is ongeveer 2 handen bruin en 1 hand groen. Voorbeelden van bruin en groen zijn te vinden in de afbeelding onder aan deze pagina

Je hebt grofweg gezegd 2 manieren van composteren. De warme en de koude manier.

De koude manier:

Hiermee stapel je alles op een hoop en wacht tot alles gecomposteerd is. Deze manier kan lang duren. Omdat de hoop niet warm wordt blijven zaden en ziektes aanwezig in je compost. Reken op meer als een jaar voordat je bruikbare compost hebt.

De warme manier:

Deze manier vergt wat meer inzet. Ten eerste moet je een bak hebben van minimaal 800 liter deze massa heb je nodig om de warmte te behouden (isolatie). Je voegt hierna je groene en bruine materialen om en om toe in lagen. Wanneer de bak vol zit dan laat je deze met rust. Wel soms controleren of de hoop niet te droog is. Wanneer je in het materiaal knijpt mag er net geen water uit komen. Is de hoop te droog dan zal er geen compostering plaats vinden en moet je dus water of groen toevoegen. Stinkt je hoop en is deze te nat dan moet je bruin toevoegen. Als het te nat is door regen denk er dan eens over na om een dakje of zeiltje over je hoop te maken. Je zal merken dat de hoop warm wordt (tot 70 graden) wanneer de hoop af begint te koelen moet deze worden omgezet. Vaak is dit naar 6 tot 8 weken. Je haalt het materiaal wat aan de buitenkant zit naar binnen en andersom. De hoop zal nu weer opwarmen. Wanneer deze weer afkoelt zet je hem nog een keer om. Hierna laat je de hoop natuurlijk afkoelen. Je kan tussendoor met een zogenaamde beluchtingsstok de hoop een beetje los houden zodat de zuurstof weer in het binnenste van de hoop kan komen wat het rijpen van het compost ten goede komt. Na een maand of 6 is je compost klaar en zullen alle zaden en pathogene dood zijn en is je compost klaar om te gebruiken in de tuin. Zeven is optioneel.

 

Wat heb je dus nodig:

-een composthoop of bak van minimaal 700 liter

-veel groen en bruin materiaal

-inzet en energie :-)

-mestvork of spitvork

 

Optioneel:

-beluchtingsstok

-compost thermometer

 

 

Ik hoop dat dit artikel je over de streep trekt om het zelf een keer te proberen!


Reactie schrijven

Commentaren: 0

Contactgegevens:

Hoffman Zaden

Lijsterstraat 37

6591WE Gennep

Info@hoffmanzaden.nl

Facebook: Hoffman Zaden

06-53888454

Kvk: 81836473

BTWid: NL003609702B92

IBAN: NL31RABO0264560029

BIC: RABONL2U

 

 

 

 

 

 

 

De Moestuin van Robbert is lid van NAK tuinbouw wat staat voor Nederlandse Algemene Keuringsdienst van zaaizaden en pootgoed van landbouwzaden. 

 

Alle zaden zijn voorzien van de verplichte vermeldingen op de verpakkingen. Tevens wordt er jaarlijks een keuring uitgevoerd.

 

Fytosanitair nr: NL-895425904